I bloggen hittar du nyheter från Plucera Webbyrå

Därför undviker vi betal-plug-ins till WordPress

25 januari 2011

WordPress är ett fantastiskt verktyg. Möjligheten att bygga vilken webbsida som helst i detta verktyg är ovärderligt.

Den stora WP-siten, WPMU.org, som också stå bakom sidan WPMU-Dev (betal-plug-ins), släppte en bloggpost om utvecklare av betal-plug-ins och hur många ser på dem. Vi har inget principiellt mot att betala för plug-ins. Vi betalar för många olika tjänster och saker på nätet som t.ex. stockbilder, utrymme på Dropbox osv., men i fallet med plug-ins är det mer komplicerat.

Plug-ins

Mycket av styrkan i WordPress är just möjligheten att installera och använda plug-ins. När vi behöver en viss funktion ger vi oss ut på jakt på wordpress.org efter lämplig plugg. För vissa typer av funktioner får man väldigt många olika pluggar att välja mellan, för andra endast ett fåtal.

I fallet med många träffar är det bra att man kan installera och testa vilken som är bäst och som på bästa sätt löser det problem, eller lägger till den funktion, vi är ute efter.

Om vi endast får få träffar eller på annat sätt är osäkra på om de pluggar vi hittar löser vårt problem är det enkelt att bara installera och testa lite.

Problemet med betal-plug-ins

Problemet med betal-plug-ins är att vi först måste betala innan vi ens kan se om vi kommer kunna använda pluggen. I de flesta fall har dessa pluggar demos och/eller tutorials men det gör det ändå svårt att från vårt pespektiv vara säkra på att den löser vårt problem. I många fall handlar det om funktioner som ska fixas ”under ytan”.

Så, finns det någon betal-plug-in som är värd att betala för, och i så fall varför?