I bloggen hittar du nyheter från Plucera Webbyrå

10 saker att undvika på en webbsida

22 oktober 2009

I processen med att designa och skapa en webbsida finns det många saker man bör tänka på. Här presenterar vi en 10-lista (utan rangordning) på saker vi försöker undvika på en webbsida.

  1. Flash – Vi försöker undvika Flash, främst för att det i de flesta fall går att åstadkomma det man vill utan Flash. Då får man heller aldrig problem med besökare som inte har Flash eller någon Flash-blockerare.
  2. Drop-down-menyer i flera nivåer – När användaren har gjort sitt val, ska man inte direkt behöva ställas inför ett nytt val.
  3. För stor header – Information i headern, logga, meny och ev. grafisk identitet får inte ta så stor plats att sidans innehåll hamnar för långt ned. Besökare med lägre skärmupplösning blir tvungen att scrolla ner till innehållet.
  4. Egendesignade scrollbars – De flesta scrollbars som inte ser ut som standard-scrollbars är svåra att använda och missförstås ofta av besökaren.
  5. Dålig kontrast – Ljusa text-färger på ljusa bakgrunder och mörka text-färger på mörka bakgrunder.
  6. För mycket text på förstasidan – Undersökningar har visat att man inte läser mer än en till två meningar på en förstasida.
  7. Välkommen-text – En ”Välkommen till vår webbsida”-rubrik säger egentligen ingenting om vart man kommit eller vilken information som finns på webbsidan.
  8. Läs mer-länkar – Länkar bör innehålla text som är väsentlig för sidan dit länken leder. ”Läs mer” är ingen sådan text.
  9. För liten text – Typsnitt med, i de flesta fall, en storlek på 10 och lägre ger mycket sämre läsbarhet.
  10. Text i bilder – Bilder med text som rubriker är onödigt att använda när det finns tekniker som Cufon.

I vissa fall måste eller tvingas vi gå emot våra egna riktlinjer, men i samtliga fall försöker vi hitta något hållbart alternativ.